BEHANDLING I Rosenmetoden KAN GI DEG EN DYP AVSPENNING, EN INDRE RO OG EN BEDRE KONTAKT MED DEG SELV.

HVA ER ROSENMETODEN?

Rosenmetoden er en kroppsterapi for å løse opp langvarige muskelspenninger som kommer av stress og følelsesmessige årsaker.

Med en dyp avspenning kan spenningsrelaterte smerter og plager minske eller forsvinne. Stress kan vike for en indre ro. Man kan få en bedre kontakt med seg selv, med sin egen kropp og sine egne følelser, og en større selvinnsikt.

STRESS - MUSKELSPENNINGER, URO OG EN FØLELSE AV Å MISTE SEG SELV
Vi kan ha smerter og plager i kroppen som kommer av fysiske årsaker, som en skade eller en feilbelastning, men de kan også komme av stress og følelsesmessige årsaker.

I en stressende situasjon svarer kroppen blant annet med økte muskelspenninger, en endring i pusten, en økt produksjon av stresshormoner og en minsket produksjon av hormoner som gir ro og velvære. Når situasjonen er over gir kroppen slipp på spenningene, pusten normaliserer seg og nivået av stresshormoner går ned. Men når det handler om en stressende situasjon som pågår over lang tid kan kroppen bli værende i en stressmodus med langvarige muskelspenninger, uro eller nedstemthet.

Det finnes mange årsaker til stress. Det kan være høye krav og forventninger sammen med for få muligheter til å hvile og hente seg inn.

Det kan handle om en for stor grad av tilpasning, der man gjør det som forventes for å passe inn i de normer og regler som gjelder. Sosial tilpasning er mange ganger til viktig hjelp, men det kan også bety at man ikke alltid helt kan være seg selv. Med for stor grad av sosial tilpasning over lang tid kan derfor prisen bli en indre stress med langvarige muskelspenninger og mindre kontakt med seg selv; man vet til slutt ikke lenger hva man egentlig mener og føler. Det kan bety en vond følelse av å ikke ha blitt bekreftet og elsket for den man egentlig er.

Stress kan også komme fra vanskelige situasjoner som har pågått over tid, som å ha blitt mobbet eller å vokse opp med en forelder med psykiske problemer. Eller det kan komme av kortvarige men traumatiske hendelser, som å ha vært i en ulykke eller blitt utsatt for overgrep.

De fleste av oss møter noen av disse utfordringene i livet. De må ikke føre til en langvarig indre stress, men kan gjøre det hvis man ikke får en mulighet til å hente seg inn, bearbeide det man har vært med om og gi uttrykk for det man har tenkt, kjent og følt. I stedet for å komme til uttrykk kan erfaringene sette seg i kroppen i form av en indre stress med muskelspenninger, uro, nedstemthet og/eller trøtthet.

ROSENMETODEN - AVSPENNING, INDRE RO OG BEDRE KONTAKT MED SEG SELV
En behandling i Rosenmetoden gir rom for å sakte ned, lytte innover og hente inn seg selv. En Rosenterapeut bruker en respektfull og myk berøring for å gi muskler impulser til å slippe på spenningene. I behandlingen inngår også samtale der det er naturlig. Både berøringen og ordene kan hjelpe til med å bryte et mønster av langvarig stress. Man kan kjenne en dyp avspenning, en ro, en dypere og friere pust og en bedre kontakt med seg selv.

MARION ROSEN
Rosenmetoden har fått sitt navn etter sin grunnlegger, den tysk-amerikanske fysioterapeuten Marion Rosen (1914 – 2012). I sitt arbeid erfarte hun at mange plager var psykosomatiske og at når pasientene hennes kunne komme i kontakt med følelsesmessige årsaker til sine fysiske plager, forsvant plagene for å ikke komme tilbake. Marion Rosen kalte selv sin kroppsterapi for en massasje for sjelen.
Les mer: Bakgrunn for Rosenmetoden og utdanning til Rosenterapeut

marionrosen4.jpg

“DET LIGGER EN VELDIG STYRKE I Å KJENNE DET DU KJENNER OG I Å VÆRE DEN DU ER.”

— Marion Rosen

FOR HVEM PASSER ROSENMETODEN?

BEHANDLING I ROSENMETODEN KAN HJELPE DEN SOM:

  • kjenner seg anspent eller har smerter/plager som kan komme av langvarige muskelspenninger - ofte vondt i rygg, skuldre, nakke eller spenningshodepine

  • føler seg urolig

  • føler seg nedstemt, tom eller sliten

  • ønsker en bedre kontakt med seg selv – en større selvinnsikt og en bedre selvtillit

BEHANDLING I ROSENMETODEN PASSER IKKE FOR DEN SOM:

  • er i en akutt sykdomstilstand

  • er i en akutt krise - i en livssituasjon som er vanskelig å mestre

  • er ung, under 18 år

  • har en psykiatrisk diagnose

  • bruker psykofarmaka

  • har misbrukt alkohol og/eller stoff i løpet av det siste året

I de fleste av disse tilfellene trenger man å mestre en situasjon og har behov for et muskulært/følelsesmessig forsvar og/eller så har denne behandlingsformen ikke ønsket effekt.

HVA KAN ROSENMETODEN GI DEG?

Behandling i Rosenmetoden kan gi deg en dyp avspenning og en indre ro. Med en avspenning kan smerter i muskler og ledd minske, kroppen kan bli mykere og pusten friere. En dyp avspenning kan også gi en større selvinnsikt; du kan bli bedre kjent med deg selv – med din kropp, med dine følelser, med den du egentlig er. Det er der din styrke ligger.

AVSPENNING
Langvarige muskelspenninger kan være årsaken til smerter og plager i muskler og skjelett. En spent muskel har en dårligere blodgjennomstrømning, med en dårligere oksygentilførsel og en opphopning av avfallsstoffer, som kan gi smerter i selve muskelen. Stivhet og smerter fra et ledd kan komme av at musklene rundt leddet er i spenning og skaper mindre rom for bevegelse i det. Smerter fra et muskelfeste i skjelettet kan komme av at muskelen er i spenning, trekker i festet og årsaker betennelse der.

Ved en avspenning øker blodgjennomstrømningen i musklene, leddene blir mer bevegelige og strekket ved muskelfestene avtar. Smerter kan minske, for eksempel kan en vond korsrygg bli bedre eller en spenningshodepine forsvinne. Man kan kanskje kjenne at «skuldrene faller på plass» og gjør mindre vondt, eller at «nakken strekker seg ut» og blir mindre stiv.

En avspenning når også vår viktigste pustemuskel, mellomgulvet. Når mellomgulvet trekker seg sammen puster vi inn og når den slapper av puster vi ut. En dyp avspenning gjør at det er lettere puste godt ut. Jo mer avspent mellomgulvet er, jo mer fri og naturlig er pusten, og man kan kjenne det som at «det er mer plass til å puste». 

En dyp avspenning gjør ikke bare godt for kroppen, den gjør også godt for sinnet; den motvirker stress og uro. Under en kroppsbehandling kan hodet tømmes for tanker som kverner, og man kan kjenne seg mer samlet og mer til stede.

SELVINNSIKT
En større selvinnsikt kommer av at en avspenning kan gi en bedre kontakt med både kropp og sjel. En bedre kroppsbevissthet gjør det lettere å lytte til og forstå kroppens signaler. En bedre kontakt med sjelen gjør det lettere å kjenne på egne følelser og å gi uttrykk for dem.

Under en behandling kan følelser komme opp som man ikke har vært seg bevisst, og det kan handle om både vonde og gode følelser. Det kan for eksempel være et sinne som man har fortrengt fordi man ikke fikk lov til å være sint, eller det kan handle om en livsglede som kom i bakgrunnen når problemer og utfordringer trengte seg på.

Å få kontakt med følelser handler ikke om en utagering, men om å kjenne på og godta det man faktisk føler. Når man får kontakt med følelser som har vært ubevisste, kan kjenne på dem og gi uttrykk for dem føler man seg oftest lettere etterpå. Ved å sette ord på hva man virkelig føler, kanskje gråte eller le, kan man oppleve en varig bedring av symptomer; årsaken til en følelsesmessig stress og spenninger forsvinner.

Gjennom en større bevissthet på kropp og sjel forstår man bedre hvem man er. Dette kan hjelpe en til å ta gode valg i livet fordi man vet mer om hva som er bra for en, og hva som gjør at man kommer til sin rett og får utnyttet sitt potensial.

PROSESSER OVER TID
Hvis man har hatt plager over lang tid og vil oppnå varige endringer er det ofte nødvendig med flere behandlinger, og gjerne tett i begynnelsen. En god start kan være å ta 3 behandlinger med én til to ukers mellomrom. Etter det kan man la det gå lenger tid mellom behandlingene. Man kan oppleve en dyp avspenning, en indre ro og en større selvinnsikt allerede under den første behandlingen, men den som går til behandlinger over tid, vil merke prosesser i både kropp og sjel som fordyper og forsterker disse effektene.

Utover dette generelle rådet anbefaler ikke en Rosenterapeut et behandlingsopplegg. Det er hele tiden klienten selv som bestemmer hvor ofte og hvor lenge han/hun vil gå til behandlinger i Rosenmetoden.

HVORDAN ER EN BEHANDLING?

EN TIME PÅ EN BEHANDLINGSBENK MED KROPP OG SJEL I FOKUS
Rosenmetoden er en kroppsterapi og under en behandling ligger klienten på en behandlingsbenk med et pledd over seg. En behandling tar vanligvis en time. Vi kan arbeide på stort sett hele kroppen, men under en enkelt behandling arbeider vi ofte bare med noen få partier; i Rosenmetoden lar vi oss lede av prosessen, av hva som skjer i klienten. Det kan være muskler som mykner, endringer i pusten eller kontakt med følelser.  

Vi bruker en respektfull berøring som inviterer til avspenning; vi masserer ikke, vi manipulerer ikke og vi bruker ikke massasjeoljer. Det kan oppleves som varsomme og rolige trykk på spente partier. Vi forteller også om våre inntrykk, om hva vi ser og kjenner i klientens kropp, og klienten er velkommen til å sette ord på det han/hun føler og tenker når det er naturlig. Både berøringen og ordene er med på å løse opp muskelspenninger og på å gjøre klienten mer bevisst på sin egen kropp og sine egne følelser.  

Effekten av en behandling varierer fra person til person og fra gang til gang. De fleste kjenner en dyp avspenning og en ro etter en behandling. For noen kan følelser eller minner som berør komme opp. Andre kommer ikke i kontakt med noen tydelige følelser, men kan kjenne seg lettere til sinns mer generelt etter behandlingen. Innsikter kan komme under eller etter en behandling.

VIDEO: BEHANDLING I ROSENMETODEN
Foreningen av Danske Rosenterapeuter har laget en kort video (2 min) som forklarer hva Rosenmetoden er og som gir et godt inntrykk av hva man kan forvente når man går til behandling i Rosenmetoden.

Behandlinger i Rosenmetoden erstatter ikke medisinsk diagnose, rådgivning eller behandling til lege og øvrig autorisert helsepersonell, men kan være et komplement til annen behandling.

En Rosenterapeut møter klienten med respekt og taushetsplikt.

Et medlem av Norske Rosenterapeuters Forening er underlagt etiske regler, se www.rosenmetoden.no.